Via Organica-6

Via Organica Biologisch Kippenvoer

5 soorten Via Organica

Achtergrondinformatie over de biologische ingredienten in Via Organica biologische kippenvoeders

Wij zijn graag open en transparant over de gebruikte bio ingrediënten. Biologisch voer is echt anders dan gangbaar voer. Bij biologische teelt zijn genetische gemanipulatie zaden (GMO) niet toegestaan en wordt gewerkt zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Maar daarmee houdt het niet op. Ook de bewerking van biologische grondstoffen is totaal anders. In gangbaar voer zijn ‘schroten’ zoals sojaschroot de belangrijkste eiwitbronnen. Sojaschroot wordt door middel van extractie met het omstreden middel hexaan uit sojabonen gewonnen. Biologische eiwit van sojabonnen wordt door mechanische persing gewonnen. We spreken bij biologisch sojaeiwit daarom ook niet over ‘sojaschroot’ maar over ‘sojaschilfers’. Onderstaand onze belangrijkste grondstoffen en hun achtergrond.

Eko tarwe
Tarwe wordt over de gehele wereld geteeld en is een veel voorkomend graan. Tarwe is te gebruiken als voedingsbron voor veel diersoorten als hoogwaardige zetmeel- en energiebron. De betere kwaliteit wordt gebruikt als baktarwe. Het verteert ten opzichte van de andere graansoorten relatief snel. Naarmate tarwe bewerkt is (gemalen, geplet, ontsloten) wordt de verteringssnelheid groter. Het verschil tussen biologische (eko) tarwe en gangbare tarwe is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt.

Eko mais
Mais komt oorspronkelijk uit het subtropische klimaat in Midden-Amerika maar nieuwe rassen kunnen over de hele wereld geteeld worden. De maiskorrel heeft een hoog zetmeelgehalte en bevat ten opzichte van andere granen veel (onverzadigde) vetten en is mede daardoor energierijker. Het verschil tussen biologische (eko) mais en gangbare mais is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt. Uiteraard is eko mais altijd geheel vrij van genetische manipulatie.

Eko gerst
Gerst wordt over de gehele wereld geteeld en is een veel voorkomend graan. Het wordt wereldwijd verbouwd voor bereiding van onder meer bier en als veevoer. Gerst is te gebruiken als voedingsbron voor veel diersoorten als hoogwaardige zetmeel- en energiebron. Gerst wordt door herkauwers en varkens als zeer smakelijk ervaren. Gerst is een bedektzadig graan en kan een scherpe kafnaald hebben. De korrels zijn dan puntig waardoor ze door met name krielkippen niet graag gegeten worden in hun oorspronkelijke vorm. Het verschil tussen biologische (eko) gerst en gangbare gerst is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt.

Eko sojaschilfers en Eko sojaolie
Eko sojaschilfers zijn in feite een bijproduct van de olieproductie uit sojabonen. Door persing wordt de biologisch geteelde sojaboon gescheiden in eko sojaolie en eko sojaschilfers. Soja wordt voornamelijk in zuid en noord Amerika verbouwt, maar er zijn ook steeds meer (biologische) sojaprojecten in zuid Duitsland en Frankrijk. Het eiwit uit de sojabonen is zeer waardevol voor kippen en wordt door vrijwel alle dieren als zeer smakelijk ervaren. Gangbare sojaschroot wordt door middel van oplosmiddelen zoals hexaan gewonnen. Eko Sojaschilfers verschillen ten opzichte van gangbare sojaschroot dus zowel in wijze van teelt van de sojaboon (biologisch vs gangbaar) als in de wijze van het verkrijgen van het scheiden van de sojaolie van het eiwitrijke deel van de sojaboon.
 
Eko tarwegries
Tarwegries ontstaat bij de bereiding van bloem uit tarwekorrels. Tarwegries bestaat uit de schil van de tarwekorrels en uit een korreldeeltjes waar het meellichaam (endosperm) grotendeels is verwijderd. De kwaliteit van tarwegries is afhankelijk van het aandeel bloem (zetmeelrijk) dat achter is gebleven. Tussen maalderijen bestaan grote verschillen. De eko tarwegries die in onze producten wordt gebruikt is uiteraard van biologisch verbouwde tarwe en heeft west Europese herkomst.

Eko erwten
Erwten kennen we ook van de humane voeding. Groene erwten worden ook als veevoer verbouwd. Erwten zijn zetmeelhoudend en eiwitrijk. Het verschil tussen biologische (eko) erwten en gangbare erwten is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt.

Eko Zonnebloemschilfers / Eko zonnebloempitten
Argentinië, Oekraïne, Bulgarije en Frankrijk zijn landen waar veel zonnebloemen verbouwd worden. Zonnebloempitten bevatten tot wel 40% olie De biologische zonnebloemschilfers zijn een bijprodukt van de winning van eko zonnebloemolie door persing uit biologisch geteeld zonnebloemzaad. Het verschil tussen biologische (eko) zonnebloemen en gangbare zonnebloemen is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt. Zonnebloemschilfers zijn eiwitrijk en ook nog behoorlijk vetrijk. Eko zonnebloemschilfers verschillen ten opzichte van gangbare zonnebloemschroot dus zowel in wijze van teelt van de zonnebloem als in de wijze van het verkrijgen van de zonnebloemolie en het eiwitrijke deel van de zonnebloempit.

Eko melasse
Melasse is de stroop die overblijft na de bereiding van suiker uit suikerbieten of suikerriet. Melasse is nog altijd zeer suikerrijk (ca. 45%). Melasse wordt toegepast in voeders voor dieren om het suikergehalte en om de bindende eigenschappen die voor het maken van een korreltje of brokje handig zijn. Eko melasse is gemaakt van biologische geteelde suikerbieten. Bij de teelt is geen gebruik gemaakt van geen chemische bestrijdingsmiddelen en zijn geen kunstmeststoffen gebruikt.

Eko luzerne
Luzerne is een vlinderbloemig gewas dat in Nederland geteeld wordt. Het is een eiwitrijk voedergewas . Een groenvoerdrogerij kan vers gemaaide luzerne drogen waarna het geschikt is voor gebruik in verpakte diervoeders. Luzerne is eiwitrijk en bevat veel carotenen die in het dierlijk lichaam omgezet kunnen worden naar vitamine A. Het verschil tussen biologische (eko) luzerne en gangbare luzerne is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt. Nu behoeft gangbare luzerne ook geen stikstofbemesting omdat luzerne in staat is om stikstof uit de lucht op te nemen.

Eko lijnzaad
Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Er wordt vlas verbouwd voor de vezels (vezelvlas) of voor de productie van lijnzaadolie ook wel lijnolie genoemd. Lijnzaad wordt veel verbouwd in noord amerika. Lijnolie is een populaire grondstof in de verfindustrie, maar ook als spijsolie. Lijnzaad heeft door de aanwezigheid van linolzuur en linoleenzuur een gunstige invloed op de vacht en het zorgt daarmee voor glanzende dieren. Het verschil tussen biologische (eko) lijnzaad en gangbaar lijnzaad is dat er bij de teelt geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmeststoffen worden gebruikt.

Eko sesamschilfers
Eko sesamschilfers is een bijproduct van de winning van olie door persing uit biologisch geteeld sesamzaad. De aminozuren (dit zijn bouwsteentjes van eiwit) in sesamzaad zijn zeer waardevol in kippenvoer.

Eko haver en Eko havervlokken
informatie volgt

Eko lupinen
informatie volgt

Eko gierst
informatie volgt

Koolzure zeeschelpen / schelpengrit
Schelpengrit wordt aan kippenvoer toegevoegd als goed opneembare calcium bron (kalk). Schelpengrit bestaat uit gewassen gebroken schelpen die gewonnen zijn in schelpenbanken in de Noordzee. De goed opneembare organisch gevormde calcium in schelpengrit zorgt voor sterke eierschalen welke de houdbaarheid van de eieren ten goede komt.
 
Calciumcarbonaat
Calciumcarbonaat is de scheikundige naam voor wat we in het dagelijks leven kennen als kalk of krijt. Calciumcarbonaat wordt in de diervoederfabrieken verwerkt in de vorm van krijt (poeder) of kalksteentjes. Krijt en kalk is de belangrijkste bron voor calcium in diervoeders. Kalk wordt gewonnen in mijnen, bijvoorbeeld in Duitsland.
 
Monocalciumfosfaat
Mineralen zijn stoffen die nodig zijn voor het onderhoud van het lichaam en voor allerlei processen in het lichaam. in diervoeders worden een aantal mineralen altijd apart toegevoegd in kleine hoeveelheden. Dit als aanvulling op de mineralen die in de veevoergrondstoffen aanwezig is. Calcium en fosfor zijn de bekendste mineralen die toegevoegd worden. Ze zijn belangrijk voor de botten en bij kippen ook voor de eischaal. Monocalciumfosfaat is een belangrijke fosforbron in voeders, het wordt gewonnen in mijnen in de verenigde staten en Noord Afrika.

Natriumchloride / Voederzout
In het dagelijks leven kennen we dit ook als keukenzout.

(August Offenberg februari 2017) 

Klik hier om alle producten van Via Organica direct in de webshop te zien! 

(Let op! Wij verkopen alleen aan winkeliers in de dierenbranche.)